måndag 26 april 2010

Mat som väcker barndomsminnen

Jag är övertygad att Du precis som jag har några maträtter som serverats hemma hos Dig när Du var liten och som väcker många barndomsminnen när Du nu som vuxen äter denna maträtt! För mig är det en speciellt tilllagad kolasås/kräm som görs på kondenserad söt mjölk som numera finns på bl a ICA Maxi. Så här ser burken med kondenserad mjölk ut, svensk och rysk variant:



Och så här ser den ut efter man kokat mjölken (obs! i oöppnad burk) i 2-3 timmar:




Det finns sååååå många olika recept på kakor, tårtor och desserter där man använder den kokta mjölken, alltså kolakrämen! Här kommer ett recept som jag har hittat på en svensk mathemsida, men som påminner mig stark om en rysk kaka som min mamma ofta bakade när jag bodde i Ryssland:

Rysk/svensk kaka med kolakräm och valnötter:

Gör så här:

Vira in burken med kondenserad mjölk i aluminiumfolie (så låter det inte när den slår mot kanterna i kastrullen) och lägg i den en kastrull. Slå över vatten så det täcker burken. Låt sedan burken koka under lock i 2-3 timmar. Se till så vattnet hela tiden täcker burken. Kyl sedan ned burken så innehållet svalnar.

Du behöver:


1 form 20 x 20 cm


1 burk kondenserad mjölk, kokt i 2 ½ h


2 ägg


3 ½ dl socker


3 ½ dl vetemjöl


2 msk kakao


2 tsk bakpulver


2 tsk vaniljsocker


100 g smält smör


100 g valnötter, grovt hackade


100 g mjölk choklad, grovt hackade


Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt och vitt. Sikta ihop mjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker i en annan skål. Tillsätt äggblandningen samt det smälta smöret. Rör så det precis blandas. Lägg bakplåtspapper i en ugnsform ca 20 x 20 cm. Och pensla den med smör. Häll hälften av smeten i formen och sätt in i ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna helt, går snabbast i kylen. Bred kolakrämen (burken med den kokta kondenserade mjölken) över kakan. Fördela hälften av valnötterna över kolakrämen sedan resten av smeten (värm den lite i micron innan så den blir mjukare). Strö till sist över resten av valnötterna samt den hackade chokladen. Grädda kakan ytterligare 20 minuter. Låt kakan svalna helt (i kylen) innan du skär den i bitar.



Imorgon bär det till Stockholm, då kanske jag köper något intressant där :)

fredag 23 april 2010

Drömmar om ett nytt kök...

Om ca två år ska vi renovera vårt kök, har vi bestämt. Men redan nu börjar jag spana efter olika idéer, bra lösningar och design i mitt blivande kök. Jag tycker om att planera saker i god tid! Alla idéer kommer jag att samla under etiketten Kök.
Jag ska välja Enamello Kitchen Front istället för kakel.
Vad är Enamello Kitchen? Gå in på http://www.enamello.com/ så hittar Du all information om den revolutionerande produktlinjen för kök, lekrum och kreativa rum. Här kommer lite bilder från hemsidan:












onsdag 21 april 2010

Kvällstrött och sängen lockar!

Nu sitter jag här framför datorn och är ganska trött. Jag är en sån som ofta är kvällstrött, men idag är det extra mycket! Jäsp! Igår tyckte dottern att det skulle kännas betydligt mysigare för henne att sova i vår säng. Och då blev det inte så mycket lugn sömn med en lång 11-åring i sängen... Men hon hade ganska bra "ursäkt" - ont i ryggen efter mycket och intensivt hoppande på studsmattan (vårtecken, hi, hi). Då skulle jag sova och massera hennes rygg samtidigt... Men jag tvingade mig ändå att baka den ryska äppelkaka som jag hade recept på i föregående inlägg, för att imorgon kommer vi att ha två underbara kompisar på fika :) Då ska vi provsmaka kakan och jag kommer att rapportera om hur det smakat tillsammans med bilderna i nästa inlägg :) Nu har jag tjatat ganska mycket om sängar, sömn o.s.v. Så jag lägger ut lite bilder på vårt sovrum! Som vanligt är jag noga med detaljer som gör helheten när jag inreder sovrummet! Titta in och inspireras! :)


Brukar Du bädda sängen varje dag? :)

söndag 18 april 2010

Rysk äppelkaka :)

söndagar brukar jag laga mycket mat så att det räcker under veckan både till matlådor och middagar. Dottern har både dans och konståkning/markträning på måndagar och därför behövs det både fika och mellanmål. Så idag blev det också en långpannekaka, helt vanlig chokladkaka med glasyr. Men! Jag har också hittat ett mycket intressant recept på en rysk mathemsida som innehåller massor med roliga och goda ingredienser! Vad sägs om äpple, mannagryn, hasselnötter och vodka/konjak i en salig blandning? Mmm... Låter gott! Ska prova baka den här kakan på onsdag :)



Här kommer receptet:

1,5 dl fil/yoghurt

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 ägg

1tsk bakpulver

1tsk bikarbonat

1 msk matolja

2 msk konjak eller vodka

1 tsk vaniljsocker

1 tsk kanel

1 äpple (skalat och finrivet)

1 dl hasselnötter (finhackade)

4 msk mannagryn

1 dl äppelmos

Blanda ihop alla torra ingredienser + nötter.
Vispa ägg och socker, tillsätt konkaj/vodka, matolja, äpple och äppelmos. Vispa in den torra blandningen i smeten. Baka i en form som är smord och bröad 35-40 min i 200 grader.

Återkommer med rapport och bild på onsdag! :)

lördag 17 april 2010

Cult Design








Snygg och funktionell design för kök, badrum, sovrum, vardagsrum och m.m. kan du hitta på http://www.miasonline.se/ Den här webbshopen har det mesta inom Cult Design som är mitt favorit designmärke! Titta in och inspireras! :)

















fredag 16 april 2010

Snöstorm? Nej tack!

Igår pratade mina arbetskollegor att det skulle snöa idag! Hjälp! Tänkte jag. Jag har ju redan sommardäck på min Lilla Bubbla! Men tack och lov så var det ingen snö! Det var en jättefin solig dag fick vi uppleva idag! Och vad hade jag för tankar i mitt lilla huvud då? Jo! Tankar om inredning på uteplats/balkong! Ute på nätet finns massor med olika hemsidor, webbshop med utemöbler och trädgårdsprylar. Det är bl a
http://www.dialoginterior.se/ ,
https://www.mobelvarlden.se/ ,
http://www.inreda.com/ ,
http://www.perlanliving.se/ .

Något kommer att beställas, givetvis! :)





Snygga utomhusljus som kan skapa en varm och mysig stämning en sommarkväll! Finns på http://www.perlanliving.se/






Den här cafégruppen kommer att beställas och ställas ute på balkongen! http://www.ilva.se/





Syt är återvinningsbar, UV-resistent och har vattenavrinningshål i sitsen. Syt finns i flera färger och är idealisk att ha utomhus men även inomhus. Kan beställas på http://www.dialoginterior.se/






Roliga utekrukor! :) Finns på http://www.inreda.com/


Färgglad förvaring för trägårdsgrejerna: http://www.forvara.se/ mycket bra webbshop, rekommenderar!

onsdag 14 april 2010

Turkos och andra vårfärger

Vilka härliga dagar vi har haft! Sol, sol, sol och ännu mera sol! Underbart! Jag vill direkt sätta på mig färgglada kläder och skor, gärna vårfärger! Turkos är en av mina favoriter :) Många associerar nog turkos med själva färgen, men kanske inte alla vet att turkos är en halvädelsten. Med sin unika färgton har den använts till smycken och dekorativa inlägg under flera tusen år. Jag har några smycken med den här stenen hemma. De har jag köpt i Ryssland. :) Idag hade jag på mig kläder i turkosa färgen och kanske pga var jag på ett strålande humör! Men det finns ju många andra härliga vårfärger som t ex grön, blå och rosa i alla möjliga nyanser! Rulla ner och inspireras! Ja, förresten, jag var inne på min favvosida http://www.lillahemmahuset.se/ och hittat mycket fina smycken av Spira Design. Det blir nog en liten beställning snart! :)


En liten glimt av dagens outfit med matchande smycken, halsbandet från SNÖ, ringen och örhängen är av silver med turkos pärlemor, köpta i Ryssland:




Härliga smycken från Spira Design:





Vad är Din favoritfärg? :)

måndag 12 april 2010

Personligt och unikt!

Jag älskar saker som är personliga och unika! Häromdan köpte jag Aftonbladet och dagens bilaga till. Bilagan heter Hår & Skönhet. Där har jag hittat en intressant artikel om parfym. I Stockholm finns det Perfume Studio i salongen NAILS. R.US där man kan skapa sin egen parfym! http://www.perfumestudio.se/ Häftigt! Ett flertal skickliga parfymörer har skapat ett antal grunddofter. Tillsammans med s.k. parfymterapeuten går man igenom dem och väljer ut vilka man vill ha i just sin parfym som sedan blandas i den flaska man väljer. Det tar ca en timme och alla parfymer får ett unikt nummer som garanterar att ingen annan får tillgång till den egna unika kompositionen! Oh! Jag skulle vilja blanda ihop min egen parfym! Fast det kostar ganska mycket, 1395 kronor för 20 ml... Men kanske nån gång får jag en sån present från mina nära och kära :)
Det finns åtta doftfamiljer i den franska parfymskolan:
Blommig: blommiga parfymer innehåller essenser från blommor och frukter.
Orientalisk: exotiska och söta doftgrupper med ingredienser som t ex vanilj.
Läder: dofter har en ton av tjära och rök tillsammans med söt tobak och torrt trä.
Trä: träparfymer domineras av cederträ. Lavendel och citrus brukar förstärka trätonen. Vanligast i herrparfymer.


Ozon: det är tunna och skira dofter som dominerat 2000-talet. Ofta beskrivs som nyduschat, vatten och bergsluft.
Fougéres: (ormbunke på franska) har en ton av skog, trä och mossa i sig. Örtig och erotisk. Är främst en maskulin doftgrupp.
Chypres: parfymer beskrivs ofta som doften i en skog efter en regnskur.
Grön: sportiga dofter med associationer till varma ängar och doftande gräs.


söndag 11 april 2010

Presenter som är valda med omsorg

Vilken trevlig, rolig och underbar kväll vi hade igår! God mat och trevliga gäster, vad behövs mer... Jag är extra glad för fina presenter jag fått av mina vänner! Glad för att presenterna är valda med omsorg! Tusen tack, säger jag en gång till! Du har väl redan märkt att jag är noga att det mesta i mitt liv måste matcha, hi, hi... Så är det med mina presenter! De matchar färger i mitt hus, färger på mina skor och väskor :) Hur kul som helst! :) Rulla ner och inspireras! :)



Present nr 1: en skarf som ger en underbar vår/sommarkänsla. Kommer definitivt att bli min favorit i vår/sommar. Nedan kan Du se hur jag kan kombinera/matcha den här skarfen med en del av mina skor och väskor:















Present nr 2: en ljusstake som också ger den där härliga vår/sommarkänslan. Med den fina gröna färgen passar den här ljustaken in i vårt sparum (mer bilder från sparummet kommer senare).



















Present nr 3: en ljusstake till, med ett häftigt ljus som så klart passar in i Rödarummet!





Present nr 4: en blomkruka med ett vackert blomarrangemang som också passar in och matchar husets/altanens färger!