söndag 26 juni 2011

Hembakat :)

Efter att jag fått Min fina köksmaskin bakar jag allt möjligt bröd för fullt! Fast bara sånt bröd som inte behöver knådas ;) Har svårt för det... Här ser Du ett vanligt, ej LCHF, bröd som jag bakat till resten av familjen, våra barn, som inte äter på vårt sätt... Det här är ett mycket enkelt och smidigt recept!
Här ser Du favvokombination för dottern: Bregott och Jordgubbssylt :)




Du behöver:
50g jäst
7 dl vatten
5 msk smör
2 tsk salt
2 msk ljus sirap
1dl dinkelmjöl
1 dl rågsikt
14-15 dl vetemjöl

Så här gör Du:
1. Smält smör i en kastrull, häll på vattnet och låt det bli fingervarmt, 37-38 grader.
2. Smula ner jästen i en degbunke eller assistent. Häll på hälften av degspadet och rör om tills jästen har smält. Tillsätt resten av degspadet samt salt och sirap. Blanda väl.
3. Blanda ner dinkelmjöl och rågsikt. Kör i två minuter i maskin eller blanda i fyra minuter för hand.
4. Tillsätt nästan allt vetemjöl, spara ca 3 dl, kör fem minuter i maskin eller tio minuter för hand.
5. Degen ska vara lös, men kladdfri. Tillsätt mera vetemjöl om den verkar för lös.
6. Låt degen jäsa i 40 minuter under bakduk. För mig blev degen dubbelt så mycket ganska snabbt så jag "tryckte ner" den en gång efter ca 20 minuter och lät den jäsa vidare.
7. Klä en avlång form 30x40 cm med bakplåtspapper. Stjälp upp degen i formen. Använd mjölade händer (om det behövs).
8. Sätt ugnen på 200 grader. Täck över formen med degen med bakduk och låt den jäsa ytterligare 30-40 minuter.
9. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Stäng av värmen och låt brödet stå i ugnen tills det kallar, ca 2 timmar.
10. Vira in brödet i bakduk och låt det vila en stund.
11. Avnjut nybakat med t ex Bregott.

2 kommentarer:

  1. bästa frukosten ! <3

    //din dotter Maria

    SvaraRadera
  2. Det ser jättegott ut! Det hade jag med gillat till frukost.

    Kram Daniela

    SvaraRadera